robótki ręczne... czy też hobby... czy sposób na życie... czy też ot, tak sobie... kontakt: coto.patchwork@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinak...

Zaczynam...


To sałatka ze szpinaku. Można jeść na ciepło i na zimno - jeśli ktoś ma na tyle cierpliwości, żeby stać i czekać aż wystygnie! Przepis będzie troszkę niedokładny, bo wszystkie składniki daję "na oko".

A potrzebne nam będą takie ingrediencje:

szpinak - może byc świeży zblanszowany, może być mrożony - najlepiej w całych liściach

odrobina boczku wędzonego

czosnek posiekany - dużo, sól, pieprz,

łyżka śmietany (12 lub 18 %)

starty ser zółty

I to już wszystko! Boczek pokroić i podsmażyć na patelni, dodać szpinak - jeśli jest mrożony, to dłużej podsmażać. Dorzucić czosnek, sól, pieprz. A na koniec dodać łyżkę śmietany i ser żółty.

Można już jeść. Smacznego!

Ostatnio u mnie wystąpił sam jako obiad - tak się wszyscy rzucili, że nawet nie pomyśleli o mięsach....

 

 

 

piątek, 29 maja 2009, rysanka

Polecane wpisy

  • Jak ten czas szybko ...

    Leci!!!! UCIEKA!!!! Biegnie! Stanowczo za szybko... Kocięta udało nam się odchować. Znalazły wspaniałe domy i najlepsze Rodziny pod słońcem! Uff... To wielkie

  • Kocio i kocio. I jeszcze raz kocio!

    Trafił do naszego domu 31 maja... Malusi, głodniusi i ślepy.... Miał wtedy aż 3 dni! Znaleziony na osiedlu... Pani, która go znalazła czekała prawie cały dzień

  • Najsłodszy dzień w roku...

    Uwielbiam Tłusty Czwartek! Jestem okropnym łasuchem i w ten jeden dzień w roku pozwalam sobie na wielkie obżarstwo. Oczywiście same słodycze! Były lata, że potr

Komentarze
2009/05/29 18:09:47
uwielbiam szpinak i robię go w różnych wersjach, ale czy wiesz Rysiulko, że jajko dodane do szpinaku powoduje, że nie wytrąca on żelaza z organizmu?, bo to taki drań jest, że niby ma dużo żelaza, ale jednocześnie sprawia, że znika ono w zastraszającym tempie. No to sie popisałam co drugie słowo to "że" hi hi.
-
2009/05/30 20:03:37
Moja mama zawsze robi z jajkiem... A ja myślałam, że jak już jest śmietana i ser żółty, to wystarczy tych kalorycznych dodatków....
Całe zycie człowiek się uczy...
Dziękuję!
-
2009/05/31 12:30:16
Rzeczywiście - do potraw z gotowanym szpinakiem powinno się dodawać jajko, podobnie jak do zupy szczawiowej.
Natomiast zauważyłam ostatnio, że w sałatkach z liśćmi szpinaku ( na surowo) często nie ma jajek. Są traktowane jak inne liście różnych gatunków sałaty.
Zegar

Robin's Patchwork